Endegrej
Endegrej er, som navnet antyder, det grej, der sidder for enden af din fiskeline. Det skal lure fisken til at hugge, kroge fisken og få den sikkert landet. Vi har opdelt vores endegrej i kategorier, som ses i venstre. Her kan du læse om de forskellige typer endegrej, og der står blandt andet hvilke fisk, endegrejet egner sig til, hvilke ting man skal være opmærksom på, og hvilke steder samt tidspunkter på året, endegrejet er allermest effektiv på.
Hos OUTDOORXPERTEN.dk har vo et stort udvalg af endegrej til alle typer lystfiskeri, og fra mange forskellige kvalitets brands. Derfor har vi både store mærker som Savage Gear, Strike Pro, Illex, Daiwa, Headbanger Lures samt fluer fra FutureFly og Frödinflies.
Se vores store udvalg af endegrej harunder.
Om Endegrej på LYSTFISKEREN.dk
Shop i vores store udvalg af endegrej til nogle af markedets allerbedste priser!
Hos LYSTFISKEREN.dk.dk finder du mange forskellige typer af endegrej.
Typerne af endegrej har vi kategoriseret i ”woblere” , "spinnere", "soft baits" og ”tilbehør”, og de har vidt forskellige egenskaber, som du kan læse mere om, ved at klikke videre i kategorierne til venstre.
Har du spørgsmål til endegrej, er du ligeledes velkommen til at ringe til vores kundeservice, hvor vi altid har medarbejdere, der kan hjælpe dig med svar på dine spørgsmål.
Endegrej kommer i mange størrelser og typer
Der findes mange former for endegrej, og det kan være svært at finde rundt i typer og størrelser af endegrej samt korrekte anvendelsesmetoder – specielt hvis man lige er begyndt på at fiske. I denne sektion findes en oversigt over de forskellige typer af endegrej, så du har mulighed for at indrette grejboksen med endegrej, der passer til dit foretrukne fiskeri.
For at læse mere om de forskellige typer af endegrej, deres anvendelsesformer samt tips og tricks kan du gå ind på de forskellige sektioner, der ses ude i venstre side.
Kystfiskeri efter havørred
De seneste år er kystfiskeriet efter havørred blevet mere og mere populært, hvilket har resulteret i en heftig udvikling af endegrejet inden for dette fiskeri. Hovedsageligt fiskes der med aflange blink og kystwoblere, der udover at have en realistisk gang i vandet og uovertruffen kastelængde, efterligner tobiser, som er et af havørredens primære fødeemner. Den store kastelængde blink giver samt muligheden for hurtig indspinning gør, at man hurtigt kan afdække fiskevandet og finde de steder, hvor fiskene holder til på den givne dag.
Hos Lystfiskeren har vi både blink og gennemløbere, som i bund og grund fisker ens. Dog er der fordele og ulemper ved begge dele.
Gennemløberen er, som navnet antyder, hul i midten, hvor forfanget kører hele vejen igennem. På den anden siden af gennemløberen monteres en enkelt- eller trekrog. Den store fordel er, at gennemløberen glider op af forfanget under fighten, hvorved at fisken ikke kan benytte ”brækstangseffekten” til at slippe fri af krogholdet.
På det traditionelle blink er krogen fastmonteret, hvorved man i modsætning til gennemløberen hurtigt kan skifte agn. Risikoen for den førnævnte brækstangseffekt kan minimeres ved at monteret en ekstra springring mellem blink og krog.
Åfiskeri efter laks og havørred
Man kan anvende flere typer endegrej til fiskeriet efter havørred og laks i åen. I Danmark er fluer og spinnere dog de mest populære.
Hos Lystfiskeren har vi de mest populære spinnere til lakse- og havørredfiskeriet i åen. Her er der specifikt tale om den anerkendte kondomspinner fra KarlK, som med god grund er den mest anvendte spinner til laksefiskeri i åer.
Da de danske lakseåer er store og dybe, kan man tillade sig at bruge en stor, synlig spinner. Her er det passende fra størrelse 4 og op. Vi har kondomspinnere i flere farver, som både fungerer til opstrøms og nedstrøms fiskeri.
Fisker man i havørredåerne, bør man vælge spinner i størrelse 3-4. Vælg gerne en tung spinner med et mindre spinneblad, da det godt kan betale sig at fiske dybt med spinner efter havørrederne.
Er man fluefisker, har vi et stort udvalg af fluer fra de anderkendte mærker FrödinFlies og Futurefly. Der er intet facit for fluevalg, men der er nogle overvejelser, man kan gøre. Tidligt på sæsonen, hvor vandet er højt og farvet, bør man bruge store, synlige fluer. Senere på sæsonen, hvor vandet ofte er lavt og klart, bør man bruge små fluer i rolige farver.
Generelt søfiskeri efter gedde og aborre
Til aborre- og geddefiskeri på søen kan man anvende en bred vifte af endegrej. Her kan der blandt andet bruges spinnere, woblere, softbaits, blink og fluer.
Spinnere, woblere og softbaits til aborrefiskeri bør være relativt små. Woblere og softbaits bør højest være 10 cm, og spinnere er passende i størrelse 1-3. Hvis man begiver sig ud i fluefiskeriet i efter aborrer, bør man ligeledes vælge små fluer – gerne fluer med en længde på højest 6-7 cm.
Geddefiskeri stiller sjældent krav til bestemte størrelser af endegrej. Både spinnere, woblere, softbaits og blink kan fungere til geddefiskeriet. I de små søer bør endegrejet være lidt mindre – gerne 10-20 cm. Spinnere bør være i de højere størrelser – gerne fra størrelse 3 og op, og det er effektivt med lange spinnere, der har store spinnerblade, som giver synlighed og udsender mange vibrationer.
På de større og dybe søer, kan man fiske med woblere og softbaits på 20-30 cm.
Tungt predatorfiskeri efter storgedderne
De seneste år er det specifikke fiskeri efter gedder (kaldt predatorfiskeri) blevet mere og mere populært. Endegrejet, der benyttes inden for denne gren, er ofte stort, og det egner sig derfor godt til store søer, hvor der skal afdækkes store mængder fiskevand.
De mest populære typer af endegrej til dette fiskeri er woblere, jerkbaits og softbaits. Fælles for dette endegrej er, at de typisk er over 15-20 cm og op og imiterer en byttefisk – ofte i en skadet version, der vil være et nemt bytte for gedden.
Woblere kopierer søens byttefisk gennem form, volumen og farver. Derudover efterligner den byttefiskens svømmestil i vandet og giver derfor en meget naturtro og effektiv agn.
Jerkbaits er woblere uden ske, der ved normal indspinning ofte vil svømme lige ud – her er det op til fiskeren at give jerkbaiten liv ved at ”jerke” (rykke) i stangen. Dette vil gøre, at jerkbaiten går fra side til side og meget naturtro imiterer en skadet byttefisk.
Softbaits er en af de nyeste former for endegrej, og det er ikke uden grund. Disse kan laves med et utrolig realistisk udseende og naturtro bevægelser i vandet, som kan få de fleste gedder til at hugge på svære dage. Man kan fiske softbaits dybt ved at montere et jighoved, eller man kan fiske dem højt i vandet ved at montere dem med et shallow rig.
Pirkefiskeri efter torsk
Den traditionelle pirk er meget tung (over 100 gram) og bruges under bådfiskeri. Her sænkes pirken ned på bunden, hvorefter den hives op og ned. Kastepirke er noget lettere (op til 60-70) og bruges under kastefiskeri efter torsk.
Pirkefiskeriet er effektivt, når torsken står dybt på bunden. Her opholder den sig typisk om sommeren eller vinteren.
Det er vigtigt med pirke i forskellige størrelser, da valget af pirken afhænger af mængden af strøm og dybden: Er der meget dybt eller kraftig strøm, bør man fiske med en tung pirk. Er der lavt eller ingen strøm, kan det være mere effektivt at fiske med en let pirk, da dens bevægelser er mere livlige.